Podaca je priobalno dalmatinsko naselje na južnom dijelu Makarske rivijere , udaljeno od Makarske 35 km. 

Makarska rivijera je turistički dragulj  Hrvatske. Nadaleko poznate prirodne šljunčane plaže , pitoma mjesta na obali smještena između mora, s jedne, i  planine Biokovo, s druge strane, pokazat će svim posjetiteljima put k najljepšem odmoru u središtu Dalmacije. Kombinacija prirodnih ljepota, kulturnog nasljeđa, gastro ponude  čine savršen spoj za idealan odmor.

Pod sadašnjim imenom Podaca se prvi put spominje 1477. godine. Staro naselje, Gornja Podaca ,na obroncima planinskog masiva Biokova ,dominira područjem i pruža fascinantan pogled na susjedne uvale, otoke Hvar, Brač, Korčulu i poluotok Pelješac. O bogatoj povijesti Podace danas svjedoče kulturni i arhitekturni  objekti poput Crkve Sv. Ivana na groblju u Podaci ,koja je sagrađena u doba predromanike u XI. i XII. stoljeću. ,te se smatra jednom od najznačajnijih predromaničkih crkava u Dalmaciji.  Nedaleko od crkve Sv. Ivana, bila je sagrađena 1492.god. crkva Sv. Stjepana koja je u XVIII st. porušena da ustupi mjesto današnjoj crkvi koja je izgrađena 1762.god. Nakon zemljotresa 1962. godine, Gornja Podaca je napuštena a izgrađeno je novo naselje uz samu obalu. Lokalno stanovništvo se oduvijek na ovim prostorima bavilo maslinarstvom, ribarstvom i poljoprivredom. 

Danas je Podaca kao dio Makarske Rivijere, sa svojih 660 stanovnika u potpunosti orijentirana na razvoj turizma, pa je naselje u ljetnoj sezoni prilagođeno potrebama mnogobrojnih gostiju iz cijelog svijeta. Osim povijesnih znamenitosti, Podaca je sa čistim morem, blagom klimom  i osunčanim  plažama idealno mjesto za miran i ugodan obiteljski odmor.

© 2016 Apartmani JOVIĆ Podaca. All Rights Reserved.